Guide: Sådan køber du din første bas!

Basundervisning

At finde en god begynderbas behøves hverken være et mysterium eller besværligt. Efterhånden er der så tæt konkurrence på markedet, at det er blevet let at finde en fornuftig basguitar til en overkommelig pris. Der er dog nogle detaljer, som du skal være opmærksom på.

Når du skal finde den helt rette bas, er der visse ting, som du kan lægge mærke til, der skiller bukkene fra fårene, og dermed giver dig mest kvalitet for pengene. Med det rette instrument i hånden har du fået dig en ny bedste ven mange år fremad.

Hvis du vil i gang med at spille bas, skal starte til basundervisning eller er en nysgerrig øvet, der vil vide mere om, hvordan man vælger den rigtige bas, så er du kommet til det rette sted. Her giver vi dig nemlig vores bud på, hvordan du finder den rette bas.

 

Start med research

Inden du går ind i en instrumentforretning, bør du gøre dig klart, hvad det er, du går efter. Sørg for at få indskrænket dit felt mest muligt. Vi anbefaler, at du læser produktanmeldelser, reklamer, sammenligninger og undersøger, hvilke firmaer, der står bag bassen.

Foruden at undersøge det rent tekniske skal du også indregne den symbolske værdi. Hvad betyder udseendet og brandet for dig? Hvis du drøm er at spille på en Fender, fordi dine yndlingsbassister gør det, vil det give dig langt mere glæde, end at båndet er slebet finere.

Dog skal du ikke være modtagelig over for gruppepres, eller lade sælgeren fortæller dig, hvilket instrument du skal have. Du skal lade dine dyriske instinkter komme frem og vælge den bas, som du i princippet, næsten kunne være grådig nok til at stjæle.

Du bør også prøve instrumenter, der ligger uden for dit budget, så du kan mærke forskellen. Læg mærke til detaljerne. Hvordan føles båndene, når du trykker strengene imod dem? Hvordan føles gribebrættet, og er bassen for let eller for tung? Hvis du pludselig opdager ligheder mellem to økser i hver deres prisklasse, kan du være ret sikker på, at du har fundet en billig kvalitetsbas.

 

Undersøg gribebrættet

Når du skal undersøge bassen, er det første, du skal se på, gribebrættet. Lad din hånd glide op langs halsen og læg mærke til, hvordan du syntes, det føles for din hånd. Det skal føles komfortabelt og helt naturligt. Et instrument er nemlig som en kæreste.Du skal elske det for, at forholdet skal bestå.

Når du tester bassen, bør du gøre det både siddende og stående. Smid en rem på, rejs dig op og sving den rundt om halsen. Hvis hovedet falder mod jorden, når du slipper med dine hænder, er gribebrættet for tungt. Selv om man godt kan spille på bassen, vil du i hurtigt blive træt i armen, når du skal holde gribebrættet oppe.

Derefter skal du spille en tone på hvert bånd, på hver streng på bassen og slå strenge an, mens de er åbne. Du skal høre efter, om der er nogen unaturlig summen. Desto renere lyden er på samtlige toner, desto bedre end bas har du fat i.

 

Lyt til bassen

Du skal selvfølgelig have sat noget el til bassen, og det er her, det bliver rigtig interessant. Du bør både prøve bassen på gode og mindre gode forstærkere, så du får et reelt billede af, hvad bassen kan. Det skal du, fordi at forstærkerne har massere af indflydelse på lyden.

Her skal du sørge for at teste lydniveau- og tonekontrolknapperne på din bas og høre om, der kommer nogen summende, knasende eller elektriske lyde, som ikke bør være der. Hvis der ikke er nogen mærkelige lyde, er du good to go!