Varmepumper er in


Vedvarende energi har længe været et in-ord i Danmark. Vi er meget stolte af blandt andet vores vindmølleindustri og der er nok ikke en dansker, der ikke kender vindmøllefabrikanten Vestas. Men også andre vedvarende energikilder vinder indpas i Danmark.

Først fik danskerne øjnene op for vindmøllerne og sidenhen har vi investeret massivt i solceller. Nu er turen så kommet til varmepumper, hvis popularitet støt stiger. Dette er ikke uden grund, for varmepumperne har meget at byde på og så er de ligesom vindmøllerne og solcellerne en miljøvenlig opvarmningsform.

Kært barn har mange navne

Bæredygtighed, grøn omstilling, grøn vækst, miljø, økologi, biodiversitet, CO2-neutralt, vedvarende energi, osv. Den grønne udvikling er på alles læber og dette kan også ses, når man kigger nærmere på salget af grønne løsninger. De vedvarende energikilder bliver nemlig mere og mere populære som varmekilder. Vi har opvarmet vores huse med vindenergi, solvarme og nu også varmepumper. Ønskescenariet er den totale omstilling, hvor vi kan klare os med en kombination af flere grønne energikilder og helt undgå brug af olie og andre mere klassiske energikilder.

Det danske ry overgår virkeligheden på mange punkter

Det er ikke kun de danske politikere der er stolte af hvor “grønt “ Danmark er og i hvor stor udstrækning vi benytter vedvarende energikilder. Også de danske politikeres udenlandske kollegaer ser Danmark som et foregangsland. Nogen gang er dette fortjent, andre gang lover vore danske rygte som “førende grøn nation” lidt mere end hvad vi kan love. Så selvom vi har lov til at være stolte af vores grønne “omstilling”, så er fx Sverige længere fremme end os på mange punkter.

Allerede i 2012 kom over 50 procent af energien i Sverige fra vedvarende kilder

De svenske energimyndigheder har derfor annonceret at Sverige vil opnå de  2020 mål man har opsat i EU, allerede 8 år før tid. I sverige er de meget længere fremme end Danmark, når det kommer til at udnytte vandkraften, bruge bioenergi og brugen af vedvarende energikilder i transportbranchen. Vi har altså stadig meget at lære i Danmark, men heldigvis har vi gode venner vi kan lære fra.